Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφοσύνη


Η συμπαράστασή μας στην ελεύθερη Γαλλική κοινωνία πρέπει να είναι απεριόριστη.

Τα πολλαπλά χτυπήματα της τρομοκρατίας δε θα νικήσουν την ελεύθερη κοινωνία μας.



Η απάντηση μας δε θα πρέπει να είναι αυτή που υπαγορεύουν και που θέλουν να πετύχουν δολοφόνοι τρομοκράτες. Το καθεστώς ελευθερίας που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας πρέπει να επικρατήσει.



Η απάντηση πρέπει να είναι ψύχραιμη, σωστά υπολογισμένη. Δεν πρέπει να ληφθεί εν θερμώ, μόνο και μόνο επειδή εκεί θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα οι τρομοκράτες εχθροί της ελευθερίας μας.



Οι αποφάσεις που θα παρθούν πρέπει να συντηρούν το πλήρες καθεστώς ελευθερίας κινήσεων που χαρακτηρίζει μια ελεύθερη κοινωνία. Αποφάσεις κλεισίματος συνόρων, όσον αφορά στην είσοδο είναι αμφίβολο αν μπορούν να επιτύχουν τίποτα παραπάνω από το να συντηρήσουν τον τρόμο. Οι τρομοκράτες βρίσκονται ήδη μέσα μας. Όπου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις πρέπει και έχουν σκοπό να περιορίσουν τις δυνατότητες διαφυγής των δραστών και μόνο. Κάθε αντίθετη σκέψη είναι απλά μια νίκη της τρομοκρατίας. Κλείσιμο των συνόρων σημαίνει επίσης και παγίδευση μη ευρωπαϊκών πληθυσμών εν κινήσει σε διάφορα σημεία της πορείας τους, πιθανώς με τραγικές γι αυτούς επιπτώσεις. Παράπλευρη απώλεια που μπορεί να γίνει αποδεκτή, ή άλλη μια παράπλευρη νίκη των τρομοκρατών;



Παράλληλα εκτός από ελευθερία κινήσεων πρέπει να υπάρχει και πλήρη διαφάνεια κινήσεων. Τίποτα πλέον κρυπτό. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελευθερία μας πρέπει να μην έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ασκώντας την. Μόνο οι παράνομοι και τρομοκράτες  χρειάζεται να δρουν εν κρυπτώ. Η ασφάλεια της κοινωνίας μας απαιτεί πλέον απρόσκοπτη δημοσιοποίηση και παροχή πληροφοριών.



Η μάχη με την τρομοκρατία εκεί χάνεται. Στο intelligence, στην πληροφόρηση και αντικατασκοπεία. Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι απροετοίμαστες διότι δε γνωρίζουν. Και δε γνωρίζουν λόγω κάποιων κακώς εννοουμένων ατομικών δικαιωμάτων.



Δυστυχώς η ελευθερία είναι πλέον πλήρως συνυφασμένη με την ανοικτή πληροφόρηση και διαφάνεια των ατομικών δραστηριοτήτων. Αυτό είναι το τίμημα της διατήρησής της. Είμαστε διατεθειμένοι ως άτομα να παραχωρήσουμε αυτή τη διαφάνεια σε πολιτειακούς θεσμούς προς όφελός μας;



Αν δεν είμαστε, υπάρχει πάντα η λύση, του κλεισίματος των συνόρων και η απαγόρευση εισόδου στην κοινωνία μας με κριτήριο την καταγωγή και την θρησκεία των εισερχομένων. Κάτι μάλλον προβληματικό ως προς τη φιλοσοφία του και την αντίληψή μας περί καθαρότητας , και μάλλον συμβατό με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των τρομοκρατών. Γιατί θα συντηρεί αενάως το φόβο και το μίσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου